שיעור ההישרדות של ילדים ונוער חולי סרטן בישראל עלה באופן משמעותי בעשורים האחרונים; כך נמסר אתמול (ד') בתדרוך לתקשורת של האגודה למלחמה בסרטן, לקראת מבצע ההתרמה השנתי "הקש בדלת".
עוד בעניין דומה
לפי הנתונים, בעוד בשנות ה־70 רק כ-50% מהילדים החולים שרדו חמש שנים ויותר מאז שאובחנה מחלתם – ב-2012 כבר מדובר בשיעור הישרדות של כ-85% מהחולים. גם בקרב מבוגרים שחלו בסרטן נרשמה בשנים האחרונות עלייה בשיעור המחלימים מכ-40% בשנות ה-60 לכדי 62% בעשור הראשון של שנות האלפיים. הסיבה העיקרית לכך היא שיפור והתקדמות בטכנולוגיות הטיפול במחלה.
ילדים שהחלימו מסרטן, נמצאים בסיכון גבוה עד פי שמונה מהאוכלוסייה הכללית לחלות בגידול ממאיר נוסף בהמשך חייהם
יו"ר האגודה למלחמה בסרטן פרופסור אליעזר רובינזון עידכן, כי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות שיפורסם בקרוב ינחה רופאי משפחה ורופאי ילדים כיצד לתת טיפול מיטבי ל-280 אלף איש שמחלימים מסרטן, וביניהם גם ילדים.
מנתונים נוספים שהוצגו אתמול עולה, כי ילדים שהחלימו מסרטן, נמצאים בסיכון גבוה עד פי שמונה מהאוכלוסייה הכללית לחלות בגידול ממאיר נוסף בהמשך חייהם.
ד"ר ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהל המרכז הלאומי לבקרה על מחלות במשרד הבריאות, מסרה כי ילדים מהווים 1.4% מכלל חולי הסרטן ופחות מ־0.5% מהנפטרים מהמחלה.
מדי שנה מאובחנים בארץ כ-400 ילדים ונוער עד גיל 19 (ב-2012, למשל, אובחנו 417) עם גידול סרטני. מחלות סרטן בקרב ילדים נדירות יחסית, אולם מהוות אחד מגורמי המוות המובילים בקבוצת גיל זאת. בשנים 2012-2008 נפטרו 375 ילדים מסרטן (ב-2012 מדובר ב-54). מדובר בשיעור דומה למה שמדווח במדינות המפותחות.
הסיבות להופעת המחלה בקרב ילדים אינן ידועות עד כה, וזאת בניגוד למבוגרים. סוג הסרטן העיקרי בקרב ילדים ונוער הוא הלוקמיה – 30%. גידולים במוח ובמערכת העצבים המרכזית מאובחנים בשיעור של כ־20% .
ד"ר קינן בוקר הדגישה, כי נוכח הנתונים הללו "יש להקדיש תשומת לב רבה למחלימים, מכיוון שהם עלולים להיות בסיכון גבוה לסיבוכים מחודשים בטווח הרחוק".
אישור לשילוב תרופות אימונותרפיות
בתוך כך, אתמול נמסר כי ה-FDA אישר השבוע טיפול חדשני במלנומה שנתגלה כיעיל ב-60% מהמקרים. מדובר בשילוב בין שתי תרופות קיימות שנמצאות בשימוש בישראל, אולם בנפרד, Ipillimumab (ירבוי) ו-Nivolumab (אופדיבו). שתיהן תרופות ביולוגיות מתחום האימונותרפיה.
כל אחת מהן פועלת על מנגנון אחר במערכת החיסונית כדי לסייע לה להילחם בגידול הממאיר. המשלב נתגלה כ"מכפיל כוח". ממצאים ראשונים מניסויים קליניים בנושא הזה הוצגו ביוני השנה בכנס האיגוד האמריקאי לאונקולוגיה קלינית (ASCO) שהיה בשיקגו.
מהניסויים עלה, כי בחלק מהמקרים הגידולים נעלמו, בכ-60% חלה התכווצות ועלה פרק הזמן שבו נבלמה התקדמות המחלה, מ-4.7 חודשים ל-8.9 חודשים, בממוצע.
בהקשר זה מסר פרופסור יעקב שכטר סגן מנהל המכון לטיפול ומחקר הסרטן ב"שיבא" בשיחה עם "הארץ" כי "אצל כ-20-15% מהחולים התגובה לתרופות הייתה טובה במיוחד (עד כדי היעלמות הגידול הממאיר. רוב החולים גם נהנו מיעילות התרופות המשולבות במחיר אפסי של רעילות ותופעות לוואי.