במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Cancer Immunology, Immunotherapy ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין BMIי(body mass index) לתוצאי שרידות, וזאת בקרב חולי סרטן ריאות מתקדם של תאים לא-קטנים (non-small cell lung cancer – NSCLC) המטופלים עם מעכבי נקודת בקרה (immune checkpoint inhibitors – ICI).
עוד בעניין דומה
מחקר זה בוצע במתכונת פרוספקטיבית וחד-מרכזית. המחקר כלל נבדקים עם NSCLC מתקדם\גרורתי המטופלים עם ICI כטיפול קו ראשון\טיפול לחזרת המחלה. התוצא העיקרי היה שרידות כוללת (overall survival – OS). תוצאים המשניים, כללו – שרידות ללא התקדמות (progression-free survival – PFS) ושיעור תגובה אובייקטיבית (objective response rate – ORR). המחקר הנוכחי כלל סך של 200 נבדקים (עם גיל ממוצע של 67 שנים, 54% נשים ו-12% ללא היסטוריה של עישון). תת-סוג הסרטן הנפוץ ביותר (61%) היה אדנוקרצינומה. ה-BMI החציוני עמד על 25.9 ק"ג\מ"ר ול-65% מהנבדקים היה ציון ECOG PSי(Eastern Cooperative Oncology Group performance status) של 0-1.
תוצאות המחקר הדגימו כי ל-BMI ולציון ECOG PS קשר בלתי-תלוי ל-OS (כפי שעלה מניתוח רב-משתני, P<0.01). נמצא כי בטווח BMI של 20-30 ק"ג\מ"ר, מתקיים קשר ישיר בין עלייה ב-BMI לירידה בסיכון לתמותה (יחס סיכונים: 0.49, רווח בר-סמך 95%: 0.28-0.84), מעל לסף ה-30 ק"ג\מ"ר הקשר מתהפך. בהשוואה לנבדקים עם ציון ECOG PS של 2 ומעלה, לאלו עם ציון 0-1 היה OS ארוך יותר (יחס סיכונים: 0.42, רווח בר-סמך 95%: 0.28-0.63). מגמה דומה הודגמה עבור PFS ו-ORR, אך עם חוזק קשר חלש יותר.
מתוצאות מחקר זה עולה כי בקרב חולי NSCLC המטופלים עם ICI, ישנו קשר לא לינארי בין BMI ל-OS. בערכי הקצה של BMI, הסיכון לתמותה הינו הגבוה ביותר, זאת עם נדיר סביב ערך BMI של 30 ק"ג\מ"ר.
מקור: