נדידת תאים

איך ניתן לעכב התפתחות של גידולים סרטניים באמצעות פגיעה בנדידת מאקרופאג'ים?

החוקרים הדגימו את דפוסי הנדידה הייחודיים של מאקרופאג'ים בגידולים סרטניים והסיקו כי ניתן להשתמש בידע הזה על מנת לפתח שיטות טיפוליות חדשות

תא מאקרופאג (הדמיית אילוסטרציה)

גיוס תאים מאקרופאג'ים הוא תהליך הכרחי לצורך שמירה על הומאוסטזיס ברקמות, אך מהווה תהליך מזיק במרבית סוגי הסרטן. מאקרופאג'ים הקשורים לגידול (TAMs – tumor-associated macrophages) הם בעלי תפקיד מפתח בהתקדמות הסרטן ולכן שליטה בפיזור שלהם יכולה להיות בעלת פוטנציאל טיפולי.

ישנה השערה כי תאים מאקרופאג'ים נעים באופן דומה לאמבה במודלים חיים בדומה ליתר תאי הדם הלבנים. עם זאת, טרם חקרו את הנושא. החוקרים בדקו את התנועה של TAM באמצעות שימוש במיקרוסקופיה אינטרויטלית בגידולים אצל עכברים ובאמצעות ניטור ex vivo של הסתננות לרקמות בדגימות שנלקחו מבני אדם במהלך ניתוחים.

החוקרים הדגימו ש-TAMs מבצעים תנועה תלוית פרוטאז ובלתי תלויה ב-ROCK בדגימות מגידולי פיברוסרקומה וסרטן השד בעכברים, תוך שימוש במטלופרוטאזות (MMP – matrix metalloproteases) שלהם. בשונה מכך, נמצא כי המאקרופאג'ים השתמשו בתנועה דמוית אמבה תלוי ב-ROCK ובלתי תלויה בפרוטאזות במצבים של דלקת בעור באזור האוזן ובפריפריה של הגידול באזור רקמת החיבור. החוקרים הראו גם כי עיכוב של התנועה במזנכימה נמצאת בהתאמה עם ירידה בגיוס TAM ועם התפתחות הגידול.

הממצאים שעלו מן המחקר מבהירים את האופן בו תאים מאקרופאג'ים נודדים במודלים חיים ומראים כיצד ניתן להשתמש בנדידה תלוית MMP של TAMs כשיטה חדשה לטיפול בסרטן באמצעות מערכת החיסון: לפגוע ב-TAMs דרך התנועתיות שלהם.

מקור:

Gui, P. et al. (2018) Cancer Immunology Research 6,11.

נושאים קשורים:  נדידת תאים,  מערכת החיסון,  מטלופרוטאזות,  מחקרים,  מקרופאגים
תגובות