קרצינומה קשקשית של ראש וצוואר

תתי קבוצות בקרצינומה קשקשית של ראש וצוואר

החוקרים זיהו תת-קבוצה של מטופלים עם קרצינומה קשקשית של ראש וצוואר המאופיינת על ידי פעילות אימונית עשירה הכוללת חתימה מאקרופג'ית מועשרת פרו-דלקתית מסוג M1, פעילות ציטוליטית מוגברת ולימפוציטים רבים המסנינים את הגידול

12.05.2019, 14:32

תקיפה של מסלול הבקרה החיסונית הדגימה פעילות נוגדת גידול בקרצינומה קשקשית של ראש וצוואר עמידה לטיפול. על מנת להבין את המנגנונים המולקולריים העומדים בבסיס פעילות זו החוקרים איפיינו את ה"נוף" החיסוני של קרצינומה קשקשית של ראש וצוואר (HNSC) לפי מדורי גידול וסטרומה כדי לזהות תת-קבוצות מולקולריות חדשות.

החוקרים השתמשו בעוקבה של 522 דגימות HNSC מאטלס הסרטן הגנומי ובחנו את הפרופיל שלהן באמצעות ריצוף RNA. בוצעה הפרדה של דפוסי ביטוי גנים של תאי גידול, סטרומה ומערכת החיסון באמצעות אלגוריתם ייעודי. בוצעה התאמה של דפוסי ביטוי עם חתימות גנטיות הקשורות בחיסוניות, סמנים חיסוניים פוטנציאליים ומאפיינים קליניים-פתולוגיים. שישה מאגרי מידע עצמאיים המכילים 838 דגימות HNS שימוש לצורך תיקוף הממצאים.

בכ-40% מהגידולים בעוקבה (211 מתוך 522) זוהתה תגובה חיסונית מועשרת, פעילות ציטוליטית מוגברת ואיתות אינטרפרון גמא מוגבר. החוקרים כינו קבוצה חדשה זו בשם קבוצת החיסוניות "immune class". לאחר מכן נמצא כי קבוצה זו מכילה שני תתי-סוגים מבוססי סביבת גידול המאופיינים על ידי סמנים של תגובה אימונית פעילה או "מותשת". תת-הקבוצה המותשת אופיינה על ידי העשרה של חתימות סטרומה ופעילות מאקרופאג'ים אנטי דלקתיים מסוג M2, הפעלת איתות במסלול WNT/transforming growth factor-β ושרידות כוללת ירודה (p<0.05). חתימה מאקרופג'ית מועשרת פרו-דלקתית מסוג M1, פעילות ציטוליטית מוגברת, לימפוציטים רבים המסנינים את הגידול, זיהום ב-HPV ופרגונוזה טובה קושרו עם התת-סוג הפעיל (p<0.05). העמידות של תת-קבוצות אלו אומתה בעוקבות התיקוף ותת-הקבוצה האימונית הפעילה הדגימה פוטנציאל תגובה למעכבי PD-1י(p=0.01).

תוצאות המחקר תומכות בקיומה של קבוצה אימונית חדשה של HNSC ושופכות אור לגבי התאמת טיפולים אימונותרפיים לתתי-קבוצות שונות של גידולי HNSC.

מקור: 

Chen, Y. et al. (2019) Annals of Oncology.30(1), 68

נושאים קשורים:  קרצינומה קשקשית של ראש וצוואר,  מיקרו-סביבת הגידול,  תתי קבוצות מולקולריות,  חסימת מעכבי בקרה חיסונית,  מחקרים
תגובות